Residence in Megara / Tense Architecture Network

first_img “COPY” Photographs Save this picture!© Petros Perakis+ 34Curated by Paula Pintos Share Projects CopyHouses•Ditiki Attiki, Greece Photographs:  Petros PerakisArchitect In Charge:Tilemachos Andrianopoulos, Kostas Mavros, Thanos BampanelosCollaborator:Athanasios Kontizas_structural engineeringSite Area:11.000 m2City:Ditiki AttikiCountry:GreeceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Petros PerakisRecommended ProductsDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82WoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorWindowsLibartVertical Retracting Doors & WindowsText description provided by the architects. The house is a frugal yet decisive answer to the need for a family shelter in the midst of a rather recluse site. It is articulated through the creation of two interior courtyards, while the interconnection of its open and closed spaces is served by two juxtaposed corridors -a glass-roofed and an open-air one. Its courtyards and living spaces remain inscribed in an austere, yet perforated triangle. Two of its trapezoid, inclined sides retain a deliberate protective massiveness while the third, rectilinear one opens up to the magnetic view of the opposite mountain.Save this picture!© Petros PerakisSave this picture!Floor PlanSave this picture!© Petros PerakisIn the midst of 300 olive trees and in-between the Megara plain and the Gerania Mountains, the residence had to make a choice; although the mountainous volume lies to the north, the residence directs itself there -closely- renouncing the distant plain. Of a triangular plan, it forms a funnel to the mountain. Two courts, one at the southern entrance and one in-between the living spaces and the sleeping quarters organize an open-air diversion to the surrounding wilderness: A triangular diversion. The introvert interpenetration of building mass and void attempts to soothe the fact of the residence’s insertion into an almost recluse landscape. Two differently scaled courts constitute the open spaces of the residence, inscribed in the triangular plan. For the triangular coiling attempted here the simplicity is inherent. Furthermore, the triangle is ‘atrium-like’, namely the Mediterranean.Save this picture!© Petros PerakisSave this picture!© Petros PerakisThe austere shape seems to be ruptured by two void-atriums, or maybe it is right from the start created for them: The landscape calls for them so that the residence opposes itself to it. The creation of the northern court demanded a higher degree of complication; two columns of the triangular section under different directions, a metallic composite one and a hidden, inverted beam at the point of the roof’s bending make part of the structural choreography: the aim is the direct contact of the living spaces with the magnetic mountain. The brownish, transparent color of the exposed concrete shell relates the house to its warm, earthy field. Vertical cuts open up the shell to selected views and direct the sunlight to the interior. The concrete exterior surfaces of the house await for their gradual corrosion by the surrounding plants -coming either out of its welcoming Attica ground or down from its protective elevated garden.Save this picture!© Petros PerakisSave this picture!© Petros PerakisThe project’s sustainability is attained by passive means; its inclined, protective green roof. The vegetation of the roof is adjusted to the Greek climatic conditions, in particular those of Attica; lavender, helichrysum, gauras, drosanthemum, thyme. A self-sustaining, biodiverse ecosystem that allows for the building to gradually become part of the landscape.Save this picture!© Petros PerakisOriginally published May 20, 2015.Project gallerySee allShow lessShenzhen Haixi Primary School / AUBE CONCEPTIONSelected ProjectsLa Casa Pura / Perathoner ArchitectsSelected Projects Share Houses Residence in Megara / Tense Architecture Network Greece Area:  200 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Tense Architecture Network Area Area of this architecture project “COPY” 2014 ArchDaily Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/590859/residence-in-megara-tense-architecture-network Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/590859/residence-in-megara-tense-architecture-network Clipboard Residence in Megara / Tense Architecture NetworkSave this projectSaveResidence in Megara / Tense Architecture Network CopyAbout this officeTense Architecture NetworkOfficeFollowProductsGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMies van der Rohe AwardDitiki AttikiIcebergGreecePublished on May 23, 2020Cite: “Residence in Megara / Tense Architecture Network” 22 May 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsGlass3MGlass Finish – FASARA™ NaturalPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®WindowsVitrocsaSliding Window – Mosquito NetSinksBradley Corporation USASinks – Verge LVG-SeriesMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 4″Sports ApplicationsPunto DesignPunto Fit in Ekaterinburg Public SpaceWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsKnobsKarcher DesignDoor Knob K390 (50)TablesVitsœ621 Side TableMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?迈加拉的住宅 / Tense Architecture Network是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more