Social Housing Klein Rijsel / Abscis Architecten + A2D

first_img “COPY” Social Housing Klein Rijsel / Abscis Architecten + A2D Social Housing Klein Rijsel / Abscis Architecten + A2DSave this projectSaveSocial Housing Klein Rijsel / Abscis Architecten + A2D ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/953938/social-housing-klein-rijsel-abscis-architecten-plus-a2d Clipboard Belgium Heinz Rigole Projects Save this picture!© Jeroen Verrecht+ 23Curated by María Francisca González Share “COPY” CopyAbout this officeAbscis ArchitectenOfficeFollowA2DOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsSocial HousingLeuvenOn FacebookBelgiumPublished on December 25, 2020Cite: “Social Housing Klein Rijsel / Abscis Architecten + A2D” 25 Dec 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Klein Rijsel区域社会住房 / Abscis Architecten + A2D是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Area:  85000 m² Year Completion year of this architecture project 2019 Photographs Manufacturers: AutoDesk, Kingspan Insulated Panels, Cembrit, ETEM, ROCKWOOL, Resitrix, URSA, Vande Moortel, Calduran, Isorex, PREFACO, Pirotherm, Triton, technocon Year:  Photographs:  Jeroen Verrecht Manufacturers Brands with products used in this architecture project Apartments Design Team:Abscis – A2DClients:AGSL – VMSW – DIJLEDALLandscape:Abscis ArchitectenCity:LeuvenCountry:BelgiumMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Jeroen VerrechtRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesText description provided by the architects. The building site, situated parallel to the railroad tracks of the Leuven train station, is in many ways remarkable. It’s located within walking distance to the station, which is undergoing large scale developments, but it also seamlessly connects to the smaller scale residential area of ‘Klein Rijsel’. The client’s ambition was to build a large amount of social housing as well as private homes, both with underground parking, surrounded by a collective garden accessible to the public. This wasn’t an easy task as the topography of the site, as well as the urban plan ‘BPA Westelijke Spoorweggeul’, imposed certain parameters and limitations to the site.Save this picture!© Jeroen VerrechtAbscis Architecten en A2D architecture 2 design collaborated on this project. In many ways the design tries to be an answer to the contemporary quest of quality urbanisation, specifically on a site surrounded by a clash of different scale developments. On one hand we have the large scale office developments as a result of the restructuring of the train station area. On the other hand we have smal(ler) scale residential projects in the ‘Klein Rijsel’ neighbourhood with singular family homes. The public space around these houses isn’t yet at its full potential, which is why the new project tried to elevate the area not only by quality architecture, but also by bringing the surrounding area to the next level. In this manner, the ‘Klein Rijsel’ project functions as a bridge between both parts of the city – its function is to be the glue between the different scales of the surroundings.Save this picture!© Jeroen VerrechtSave this picture!ElevationSave this picture!© Jeroen VerrechtThe design functions as a transition between the linear developments next to the railway and the smaller buildings of the ‘Klein Rijsel’ neighbourhood by their positioning and scale. It also addresses this predicament on a smaller level. On the side of the ‘Boulevardstaat’ the size of the design aligns with the scale of the adjacent buildings, whereas on the other side, near the ‘Provinciehuis’, a more robust volume is required to make a proper connection. Save this picture!© Jeroen VerrechtThe topography as is imposed a tough challenge. The buildings were intelligently placed in order to take full advantage of the positive aspects of the existing landscape. The building that houses the administration centre, creates a rhythm of patio’s and outdoor rooms along the railway, and debouches into a larger garden. The new design mimics this by providing public gardens between the new buildings. They each have their own identity that sculpt the landscape, all the while creating unity along the railroad tracks.Save this picture!© Jeroen VerrechtThe concept of implementing outdoor rooms is a direct juxtaposition of the more linear designed Belle Vue park on the other side of the railway. The way one approaches the site, with its views and impressions, is an important element in defining the quality of the design on the site. Approaching from the ‘Klein Rijselstraat’, interesting views towards the railroad and the Belle Vue park emerge between the new buildings. Some of these buildings are slightly elevated in order to optimize the outlook.Save this picture!© Jeroen VerrechtProject gallerySee allShow lessExposed Concrete Apartments in ArgentinaArticlesHouse Pescador 14 / Franca AdCSelected ProjectsProject locationAddress:Klein-Rijselstraat, 3010 Leuven, BelgiumLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Architects: A2D, Abscis Architecten Area Area of this architecture project Lead Architects: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/953938/social-housing-klein-rijsel-abscis-architecten-plus-a2d Clipboard ArchDaily CopyApartments, Social Housing•Leuven, Belgiumlast_img read more